Bel me terug
x

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

4-zijdig


4-zijdig schaven scherpe kanten

Deze bewerking wordt toegepast als hout een specifieke maatvoering nodig heeft. Bijvoorbeeld het terug schaven van een badding 55 x 155 naar een afmeting van 50 x 150. Bij de Twee Gebroeders hebben we de mogelijkheid om 4 zij te schaven in de dikte vanaf 8mm tot 150mm, in de breedte vanaf 25mm tot 300mm.

Van dikte schaven

We schaven alleen de dikte op maat, de breedte maat bewerken we in dat geval niet. Als voorbeeld dezelfde badding 55 x 155 schaven we in dat geval op bv 45 x 155. Het resultaat hiervan is dat de ronde hoeken van de badding weg geschaafd worden en je dus een balk krijgt met scherp kanten, indien gewenst kunnen we de ronde hoeken opnieuw aan de delen schaven.

Van breedte schaven

Dat is dezelfde bewerking als hierboven omschreven echter wordt de breedte van de balk terug geschaafd. Dezelfde badding schaven we dan op bv. 55 x 140mm.

4-zijdig schaven ronde hoeken

Dit houdt in dat we de delen bewerken met aan de buitenzijden een ronde kant, veelal wordt er gekozen om aan alle 4 de hoeken een ronde kant te schaven. Het is eventueel ook mogelijk om 1, 2 of 3 ronde kanten aan het materiaal te schaven.

Bij de Twee gebroeders hebben we frezen liggen om de ronde hoeken in een radius 3mm, 5mm en 7,5mm te schaven. De standaard voorraad in vuren bij de vestigingen is veelal bewerkt met een radius 5mm.

4-zijdig schaven 4 velling

In dat geval komt er in plaats van een ronde hoek aan de delen een schuine kant op de hoeken. Ook hier kan men kiezen uit 1, 2, 3 of 4 vellingkanten, de afmetingen van de vellingen zijn divers en variëren in de afmetingen 10x10 tot 1x1 mm. Eventuele andere afmetingen van de velling is na overleg ook mogelijk. 

4-zijdig schaven met doorslagfrezen

Keuze uit 1, 2 of 3 doorslagen. We hoeven de delen van te voren niet op de bandzaag door te zagen, in feite doen we dit op de schaafbank. Als voorbeeld delen met de kopmaat 22 x 150 bewerken we met 1 doorslag aan 18 x 70mm. Met 2 doorslagfrezen kom je uit op een afmeting van bv 18 x 40mm. We hebben ook de mogelijkheid om te schaven met doorslagfrezen en de hoeken te voorzien van ronde of velling kanten. Vraag gerust naar onze mogelijkheden. 

Model CS3, channelsiding

Dit model wordt vooral toegepast als zowel horizontale als verticale gevelbekleding. Zodra de werkende maat van 128mm boven de 150mm komt raden wij aan om anti-spanningsgroeven aan de achterzijde toe te passen. Door het toepassen van deze uitsparingen verminder je de kans dat het product kromtrekt wanneer het op de gevel gemonteerd is.

Deze modellen kunnen bewerkt worden in een maximale dikte van 25mm tot een werkende breedte van maximaal 280mm. Tevens kan de breedte van het “mes” wat getekend staat als 28mm zowel smaller als breder uitgevoerd worden.

 

Rabat

Model R09, halfhout rabat

Halfhout rabat wordt veelal gebruikt als horizontale gevelbekleding, het meest wordt het toegepast als gevelbekleding aan woningen en voor het maken van schuttingen. Ook voor dit model geldt dat het in diverse breedtes en diktes uitgevoerd kan worden. Door de ronde rabat afwerking aan de zichtzijde is de afwatering zeer goed. Zodra de werkende maat groter wordt dan 150mm geldt ook voor dit model dat het toepassen van antispannings groeven meegenomen wordt in de advisering. Dit model kunnen wij bewerken tot een maximale breedte van 280mm, de dikte varieert tussen de 17 en 19mm.

Model R03, overhangend rabat 5mm overhang

Dit model wordt net als halfhout rabat gebruikt als horizontale gevelbekleding voor woningen, schuren en als afscheiding in tuinen.  Overhangend rabat kan “blind vernageld” worden aangebracht op de gevels zodat je wanneer het mes en groef in elkaar gezet worden de nagels niet meer zichtbaar zijn.  Dit model kan door DTG bewerkt worden in een maximale dikte van 25mm tot een werkende breedte van 285mm.


Model R04, overhangend rabat 10 mm overhang

Hetzelfde model als R03 echter met een overhang van 10mm, dit model wordt geadviseerd wanneer de werkend breedte groter wordt dan 150mm. Door de overhang van 10mm wordt de eventuele krimp van het hout opgevangen. Dit model kan in de dikte van 18mm bewerkt worden tot een maximale breedte van 280mm.

 

Profilering

Onder de houtbewerking ‘profilering’ zorgen wij voor geschaafd geploegd (GG), velling, kraal en geschaafd geploegd komo.

Geschaafd geploegd, model G34

Bij geschaafd geploegd (GG) zijn de zijkanten van het hout voorzien van een messing en een groef. In de volksmond wordt ook wel ‘tong en groef’ en ‘veer en groef’ gebruikt. Bij de verwerking van de planken schuiven de messing en de groef in elkaar, zodat de planken tezamen één geheel vormen.

Geschaafd en geploegde profielen worden vaak toegepast bij vloer- en wandbekleding. Wij hebben de mogelijkheid om dit model te bewerken in een grote verscheidenheid aan diktes en breedtes, namelijk dikte 17 t/m 25 mm, breedte van 65 t/m 288mm Wij kunnen het model geschaafd geploegd maken in een dikte vanaf 12mm tot 75mm.

Velling, model G28

Bij GG-velling delen heeft de naad tussen de planken een V vorm. Een andere benaming voor GG-velling is visbek profiel. De toepassing van gg velling delen is onder andere wanden, plafonds en dakbeschot. Ook voor dit model geldt dat er een grote diversiteit van dikten en breedtes mogelijk is. Namelijk dikte 17 t/m 25 mm, breedte van 65 t/m 288mm, tevens geldt voor dit model dat we het bewerken in een dikte van 12 tot en met 75mm

Kraal, model G11

Bij een kraaldeel is een plank voorzien van een ‘bolle’ afwerking aan de voorkant van de plank. Dit is hetzelfde model als ons model GG-velling, met als extra een sierkraal. Ook deze delen worden toegepast voor wanden en plafonds. Voor dit model geldt dat er een grote diversiteit van dikten en breedtes mogelijk is. Namelijk: dikte vanaf 18 t/m 25mm en breedte van 65mm tot 288mm werkend.


Geschaafd geploegd rabat, model R06

Dit model wordt toegepast bij wanden en gevelbekleding, dit model is leverbaar in de dikte van 18 t/m 25mm. de breedte varieert van 65 tot 288mm werkende maat.

GG komo, model G37

Model GG met verlengde mes en groef. Dit model adviseren wij vanaf een werkende maat 180mm. Hoe breder het hout hoe meer het hout zal uitzetten of krimpen. Door een bredere mes en groef toe te passen is de kans minder groot dat er open naden ontstaan tussen de gemonteerde delen. Tevens is dit model uitvoerbaar als velling- of kraaldeel. Dit model is leverbaar in de dikte 17 t/m 25mm, de breedte varieert van 80 t/m 280mm.